top of page

Posts

  • Eric

Algarve P2- Ilha da Culatra (Blog 24)

Maandag 9 Oktober, 2023 Portimao- Faro - Ilha da Culatra

Deze ochtend nog even naar de wal om te kijken of ze een relais hebben en misschien zelfs wel een Sterling Regulator. Met de dinghy schiet ik weer over de rivier. Heerlijk! Onderweg kom ik langs Jacco en Janny. Hij zwaait vanaf het voordek. Nee! Eerst even naar de wal. Als ik bij de stijger ben belt Joris me. Gelukkig want in eerste instantie zou hij een vlucht naar Faro boeken voor de 17de October. Nu blijkt echter dat er de 15, 16 en 17 oktober een paar dagen Westen wind staat waarmee ik mooi in een keer naar Gibraltar kan varen. Er wacht daar een pakketje en je kan er goedkoop bunkeren! Al weken lang komt de wind uit het oosten en dat is niet gunstig om naar Gibraltar te komen. Ik zat er zelfs al over na te denken om het pakketje door te laten sturen..... Afijn Joris had gelukkig nog niet geboekt dus vindt het prima om naar Gibraltar te komen. Dat is fijn geregeld. Op mijn verjaardag 16/10/2023 dus aankomst Gibraltar! 145 mijl vanaf Culatra. Bij de workshops en Victron dealer natuurlijk geen relais en Sterling regulator. Ach, nee hebt je, ja kan je krijgen. Je weet het nooit als je het niet probeert. Op de terugweg nog even langs de bakker en ook maar wat extra bier meenemen. Dat gaat hard😁. Daarna nog even bij Janny en Jacco langs. Trouwe volgers van de blog😊. Zij blijven nog een tijdje aan deze kant van de plas want de familie heeft wat tijd nodig. Oversteken gaan ze dit jaar niet. Maarja die hebben al zoveel gevaren. Oude rotten in de cruisers wereld. Erg leuk om jullie te hebben ontmoet. Wie weet ergens opweg naar de Pacific dan weer. Bedankt nogmaals voor het lenen van de top fiets ( zie blog 20 )

Ik maak het niet te lang want er staat nu al een lekker windje om naar Faro te zeilen. Het wordt kruisen maar dat is niet erg als er 14kn wind staat. Aanboord gekomen besluit ik de dinghy met 15 pk motor maar een keer achter de boot te houden. Het kost teveel tijd om dat in mijn eentje nog allemaal aan dek te halen en ik heb hem de komende dagen toch weer nodig met 15pk motor. De weersvooruitzichten zeggen dat tegen einde van de middag de wind wegvalt dus slecht weer krijgen we niet. Ik hijs alvast het grootzeil (nou ja hijsen, uitrollen dan!) voor ik anker op ga. Nadat de spijker eruit is snel de genua erbij en bak houden. Dan de bazaan erbij en binnen een minuut loop ik met 5 tot 6 knopen de baai uit. Waanzinnig. En geen motor bij gehad. Zo kwam ik hier trouwens ook binnen. Op vol zeil. Kicken!! Ik besluit eerst een slag naar buiten te maken voor ik naar het oosten ga, richting Faro. De wind zou later op de dag van oost naar zuid-oost draaien. Wie weet kom ik op het zeil nog een aardig eind. Wat is het toch lekker zo op zee. Aan de wind met 5 to 6 knopen. Zonnetje. Wat een vrijheid. Zo'n geweldig gevoel!

Ik heb nu ook een instagram profiel aangemaakt. Begrijp er helemaal niks van, facebook, instagram pff. Ik krijg nu ook volgverzoeken. Later nog maar eens naar kijken. Ik heb er nu gewoon geen tijd voor. Zoveel te regelen en bij te houden in mijn eentje. Tegen 1600 valt de wind weg. Ik heb dan al 25 mijl afgelegd door 4 slagen te maken van een uur. Bijna de dubbele afstand. Nog 21 mijl te gaan. Nouja beter nu varen dan in de komende dagen want dan staat er helemaal geen wind volgens de voorspellingen. Of uit de verkeerde hoek. Motortje bij en in een directe lijn naar de monding van de rivier die naar Faro en Culatra leidt. Kan ik in ieder geval mooi een goede maaltijd maken. Nasi!!!! Yes. Ik heb genoeg verse groente dus kan ik gelijk meerdere porties maken voor de dagen dat ik er geen tijd of zin in heb. En zelfgemaakte pindasaus!! Een half uur voor ik bij de monding ben is het klaar en kan ik nog snel even eten. Het wordt al donker om 1930 dus dan heeft de smalle rivier al mijn aandacht nodig. Druk druk druk dus. Het is een smal vaarwater met veel ondieptes maar goed beboeid. Om 20:15 ben ik in het ankergebied bij Ilha da Culatra. Isolde en Gabor van sv Kestrel hebben me geappt waar zij ongeveer liggen. Het is pikkedonker, nog weinig maan en veel jachten hebben ook nog eens geen ankerlicht aan. Heel langzaam met 3 knopen vaar ik voorzichtig door het ankergebied, constant naar buiten turend. Ik besluit om aan de rand van een groep van wel 40 jachten te ankeren voor de nacht. Het anker houdt gelijk weer goed. Even 1500 rpm in z'n achteruit en de ketting staat muurstijf. Niks krabben. Ik heb er al aardig vertrouwen in gekregen. Pas een (1) keer in de afgelopen 3 maanden dat ik dacht dat hij even krabte. Goed anker! Morgen maar eens verder kijken wat het mooiste plekje hier is. Echt warm kan ik er nog niet van worden. De vliegtuigen scheren over je hoofd voor ze op Faro landen. Het is zo goed als laag water en als ik met mijn lamp in het water schijn vind ik dat het maar vies uitzien. Ik wil elke ochtend zwemmen! Niet in dit vieze water! Moet ik hier zoals gepland, 5 dagen blijven? Iedereen heeft het erover maar ik heb nog mijn twijfels. Isolde en Gabor eerst maar eens bezoeken. Die liggen hier al een paar dagen. De dinghy is klaar dus ga ik nog even een biertje drinken. Ik word als hun beste vriend ontvangen. Stevige omhelzingen en zoenen. Ze hebben een vriend (Thomas) aan boord voor een paar dagen vanuit Duitsland. Over en weer veel belevenissen uitgewisseld en ook zij zijn erg nieuwsgierig hoe ver ik ben met de crew voor de oversteken😊. Het wordt weer een gezellige avond met een biertje en een wijntje of 2,3,,,.... Erg fijn en gezellig om ze te kennen.


Dinsdag 10 oktober, 2023 Ilha da Culatra- Praia da Culatra

Als ik wakker word neem ik een bakkie koffie en een shaggie (Tja, stoppen met roken is nog niet gelukt)

Ik kijk eens om me heen en probeer te bepalen waar het rustiger en schoner zou kunnen zijn. Niet hier dus, Alle jachten liggen vlak bij het vissershaventje . Makkelijk voor boodschappen op korte afstand. Ze liggen echter allemaal onder de aanvliegroute van het vliegveld en er scheren constant allerlei vissers- en passagiers boten in volle vaart langs die behoorlijke hekgolven trekken. Verderop langs het eiland zie ik 3 jachten liggen die het volgens mij beter bekeken hebben. Na mijn ontbijt trek ik het anker omhoog en tuf op m'n gemak 2 mijl verder naar het einde van het eiland. Schoner, rustiger en minder vliegtuig geluid. En een prachtige landing op het strand vlakbij. Dit is veel beter.

Gelukkig dat alle schaapjes op de eerste ankerplaats blijven. Met 40 boten zal er daar ook aardig wat ronddrijven denk ik. Tegen de middag besluit ik even op het strand te gaan kijken. Voordat ik er heen vaar ga ik even langs bij mijn Duitse buurtjes. Ze hebben een Contest (Nederlandse bouwer!) Norbert, Katrin en tekkel Jette. Ze weten me te vertellen dat er in het natuurreservaat zeepaardjes schijnen te zitten! Leuk. Even terug naar de boot om mijn snorkel spullen en de go-pro mee te nemen. Het is een erg mooi strand en aan de andere kant van de land tong begint het natuur reservaat. Vol goede moed trek ik mijn snorkelspullen aan. Er is veel zeegras en daar zitten de zeepaardjes meestal in verscholen. Zeker een uur probeer ik iedere keer naar 3 tot 5 m te duiken maar geen zeepaardjes! Het is erg vermoeiend zo met snorkelen. Norbert en Katrin komen met belangstelling vragen of ik er al een paar gevonden heb😁😁 Helaas. Nog niet! Hiervoor kunnen we beter onze duikuitrusting gaan klaar maken. Dan kunnen we rustig over de bodem zwemmen. Norbert wil ook graag weer duiken maar heeft een beetje angst gekregen. We spreken af om het morgen dan maar eens samen te proberen. Goede duikoefening op kleine diepte want zeepaardjes zitten alleen op ondiep water. Daar is het lekker warm.

Als we teruglopen komt er een andere Duitse cruiser, Jochem ook met zijn dinghy aan. Met een tas vol eten en drinken. Vervolgens komt de ene na de andere dinghy met bbq's en zelfgevangen sardines en red snapper. Wat gebeurd hier? Voor ik het weet krijg ik een biertje in de hand gedrukt. Is dit afgesproken? En wat nu? Ik wilde eigenlijk wat klusjes gaan doen en moet nog een aantal dingen op het internet bestellen! Nou daar komt natuurlijk niks van. Het is erg gezellig en ik besluit even naar de boot terug te varen om wat drank en eten te halen. Oh ja! ik heb net een pan vol met nasi gemaakt. Dat is een mooi gerecht om mee te nemen. Een fles wijn en wat biertjes. Daar kan ik wel mee terugkomen. Wat een spontane acties. Dit is het! Zo had ik het me voorgesteld, de cruisers gemeenschap. What a life! 💕

Na veel bbq sardines en andere vis zitten we om 1800 aardig vol.

Ik haal de drone en maak wat prachtige plaatjes. Wat ben ik blij dat die het weer doet. Het ziet er vanuit de lucht toch echt nog mooier uit.

Woensdag 11 oktober, 2023 Ilha da Culatra

Vandaag eindelijk eens wat dingen regelen in de ochtend. De verzekering van de boot moet aangepast worden als we dadelijk het continent verlaten. Contact opnemen met Pantaenius en offertes aanvragen voor Canarische eilanden en dan daarna voor Kaap Verdische eilanden en oversteek naar Suriname en Caribbean. Die laatste twee zijn zo duur dat de premie waarschijnlijk verdrievoudigd. Komt er denk ik op neer dat ik alleen WA verzekering ga nemen. We zullen zien. Verder moet ik ook een uitgebreidere reisverzekering hebben. Hiervoor mijn vaste tussenpersoon Paul Meeuwisse van MK Financieel Advies Centrum nog eens aangesproken. Dan nog een relais en een regulator bestellen . De eerst hebben ze in Spanje het goedkoopste dus die kan ik in Gibraltar/ La Linea oppikken volgende week. De regulator stuur ik naar Peter om 30 oktober mee te nemen naar Gran Canaria.

In de middag ga ik met mijn buurman Norbert duiken en op zoek naar de zeepaardjes in het natuurreservaat Ria Formosa. Met de dinghy volgeladen met duikspullen gaan we naar het strand. Het is een hele ondiepe duik, Drie, vier meter. Komt goed uit voor Norbert want die wil heel graag weer duiken, Alleen durft hij niet echt meer. Mooie gelegenheid. Er is niet veel meer te zien dan dood gras en hier en daar wat mooi rechtopstaande groene grassprieten. We struinen de bodem langzaam af. Niet echt veel te zien . Wat kleine visjes en een mooie kwal. Even lijken we een dooie aal of morene te zien. Wel 8 cm dik. Als ik het water om hem heen beroer schiet hij echter pijlsnel het gras in. Zo dood was hij dus niet😁. Na drie kwartier geven we het op. Geen zeepaardjes gezien, Ze zijn ook erg klein en moeilijk te spotten. Als we op het kompas terugzwemmen richting het strand ziet Norbert plots toch een zeepaardje. YES!!. Ons doel bereikt. We draaien er omheen en maken mooie video beelden met de Go-Pro. Leuk hoor. Hij zit of ligt wel erg stil. We willen hem niet aanraken. Leeft hij of is hij dood? Het blijft een misterie. Terug op het strand even opwarmen in de zon. Een Oase van rust hier. Als ik om 1600 op de boot ben ga ik toch even rond het onderwaterschip. Ik heb de duikspullen er nu toch uit en er zit nog genoeg lucht in de fles. Anodes zien er nog groot genoeg uit. Gelijk met een zachte spons even de hele romp heel lichtjes ontdaan van lichte mos aangroei. Niet te hard boenen anders komt de zachte anti-fouling er ook af. Dat ziet er weer netjes glad uit. Aan dek alle duikspullen uitspoelen met zoet water. Het is een heel werk dat duiken. Daarna eens lekker ff niks doen?😁 Nou, ik zal de video van het duiken maar even uploaden. Ach, gelijk dan maar snel een leuk kort filmpje van maken. Daarna eten bereiden en de dag is al weer voorbij! Morgen even naar Olhao op zoek naar de wijn voor de hockeyteam week in de eerste week van november en wat brood.


Donderdag 12 oktober, 2023. Olhao

Andreas en Katrin gaan deze ochtend naar de jacht haven in Olhao, ongeveer 4.5 mijl varen. Om haar zoon op te pikken die een paar dagen blijft. Ze vinden het prima als ik meevaar. dinghy erachter. Scheelt weer en leuk om even met ze mee te varen. Zo kan ik de boot gewoon ten anker laten liggen. In de jachthaven meren we af op de aangewezen vingersteiger. Ik neem mijn trolley en huisvuil en trek het dorp in, op zoek naar wijn. Veel wijn. In Portugal schijnt de wijn goedkoop en van top kwaliteit te zijn. In ieder geval veel goedkoper dan straks op Gran Canaria. Isolde en Gabor liggen helemaal aan de andere kant van het dorp op de rivier ten anker. Daar in de buurt zou ook een wijn winkeltje zitten had ik begrepen. Het is wel erg ver en ik besluit eerst de gewone boodschappen te doen. Leuk toeristisch dorp, Olhao. Bij een mooie supermarkt sla ik wat boodschappen in en op de terugweg loop ik door de markthallen voor vis en fruit. Nu is mijn trolley al vol en ik heb nog geen wijn. Met de dinghy vaar ik naar Isolde en Gabor om te vragen waar dat wijnwinkeltje zit. Blijkt het een gewone maar kleine supermarkt te zijn! Daar kom ik net vandaan, maar dan een grote! Ik laat mijn boodschappen in een tas bij hen achter en ga terug naar de grote supermarkt. Nu weet ik waar deze is dus kan ik met de dinghy dichterbij afmeren. In de supermarkt spreek ik de bedrijfsleidster aan die me in geuren en kleuren uitlegd welke wijnen de beste zijn. Sommige zijn ook nog afgeprijst van €14 naar €3,5. Dat is wel heel mooi. Zes van die en nog eens zes en nog eens zes van die en nog eens zes 🤣😁 Uiteindelijk 30 flessen in het winkel wagentje. De bedrijfleidster geloofd haar ogen niet. Ja die hockey mannen lusten er wel een! Cees denkt zelfs dat we na twee dagen weer moeten gaan halen🤣 En dan hebben we het bier nog niet ingeslagen. De flessen gaan net niet allemaal in de trolley. Drie flessen moet ik los meenemen. Dan maar het hele winkelwagentje meenemen voor €0.5.

Daar staan er bij de haven wel meer van. Bovendien is mijn trolley niet sterk genoeg om zoveel gewicht te dragen denk ik. Alles in de dinghy en dan nog even bij Isolde en Gabor langs om de rest van de boodschppen op te halen. Het is hoogwater dus ik kan rechtstreeks over de ondieptes terug naar de boot. s'Middags alles onder de luiken weggestouwd. Eerst even zwemmen. Ik heb met Isolde en Gabor afgesproken om nog even terug te komen. Aan het einde van de middag spring ik in de dinghy en vaar de zelfde route terug naar ze. Het is afgaand water en nog 1.5 m te gaan. Volgens de kaart zou er een mogelijkheid zijn om via wat kanaaltjes gemarkeert met staken met de dinghy over te kunnen steken. Op de digitale kaart op mijn Iphone probeer ik de kanaaltjes te volgen. Dat lukt dus niet, pfff! Klopt niets meer van deze kaarten op deze ondieptes. Terwijl ze van dit jaar zijn. Door de stroming verplaatsen de banken zich blijkbaar sneller dan ze bij de hydrografische dienst willen of kunnen bijhouden. Al snel kom ik op zeer ondiep water. Eerst de motor half omhoog en als dat ook niet genoeg meer is, helemaal omhoog. Uiteindelijk probeer ik wadend door het water de boot achter me aan te trekken. Ik zie alleen maar meer droogvallingen ontstaan. En het water is nog steeds afgaand. Oh Jee!!! Aan de ene kant zie ik Abayomi. Aan de andere kant Kestrel. Ik probeer de plaatsing van de staken te begrijpen. Die hebben ze in Nederland ook. Daar zijn ze echter netjes en duidelijk geplaatst. Hier is het een zooitje en klopt er weinig van. In de verte zie ik een paar sportvissers liggen. Richting de (diepere) rivier. Daar aangekomen na 30 minuten wadend door de ondiepte zie ik eindelijk dieper water. Volgende keer dus direct over de rivier en niet door de ondieptes😁 bij afgaand water. Gaat blijkbaar alleen rond hoog water. Aangekomen bij Isolde blijkt Gabor op de boot van de buurman Nick te zijn. Een Ier die net een andere boot van 39 voet heeft gekocht voor een habbekrats. Veel opknapwerk. Maarja voor €10.000. Dan kan je een hoop verspijkeren. Gezellig zitten kletsen en zelfs een bord met rijst en kip ongevraagd aangeboden gekregen. Ik mag ook blijven slapen omdat het al donker is maar om 2000 besluit ik terug te varen naar de boot. Ik heb een lamp en de digitale kaart. De rivier klopt nog wel gelukkig. Alhoewel .Op het einde als ik bijna bij de boot ben moet ik toch nog even door het water waden om over een zandbankje te komen. Wel weer een belevenis zeg.


Vrijdag 13 oktober, 2023 Ilha da Culatra

Nu ga ik echt een paar klusjes doen!! Hert komt er iedere keer niet van. De dagelijkse beslobberingen kosten al veel tijd alleen. En dan de bezoekjes en bbq's hier en daar. Dagtaak🤣. Ik ben zelfs na 4 dagen nog geen eens echt over het eiland en door het dorp erop gewandeld. Staat voor morgenmiddag gepland! Gisterenavond heb ik mijn TO DO lijst bekeken en de onderhouds-/bestellijst bijgewerkt. Nu eerst de watermaker even doorspoelen met zoet water. Anders gaan er algen in groeien. Zondag als ik onderweg ben zal ik hem wel even een paar uurtjes laten lopen en weer verse water maken. Ook nog even de koelvloeistof van de Genertor zijn jaarlijkse verversing geven. Al een maand overdue!

Dan ga ik eindelijk de USB stopcontacten installeren in de achter en voorhut. Die liggen al 3 weken te wachten. Plek zoeken naast de leeslamp zodat ik ze op de 24V kan aansluiten. Gaatje boren met de holle boor et vollá. Weer een klus geklaard. Ik had nog 4 klusjes willen doen vandaag maar daar komt het niet van. Andreas en ook Isolde en Gabor zijn terug op de ankerplaats vanuit de haven en hebben makreel meegenomen om te gaan roken op het strand. Eerst was het 16 uur maar nu word ik al geappt om 15 uur dat het bijna klaar is. Snel maak ik een fruitsalade, haal een fles witte wijn uit de koelkast en spring in de dinghy om naar het strand te varen.

Daar is het al weer een drukte van belang. Andreas en Katrin hebben hun zoon Roman mee en de vrouw en zoon van Jochem zijn er ook. De gerookte makreel is geweldig en ook de salade valt in de smaak. De zoon van Jochem maakt een kampvuur en nu hebben we marshmellows nodig! Of bananen met rum en chocolade? Samen met de jongens vaar ik naar de boot die ze graag willen zien en we nemen de bananen mee die ik net heb gekocht. Ook Gabor heeft nog een paar bananen en chocolade. De rum halen we bij Andreas. Geweldig! Na een rondje boten hebben we een tas vol. De dames wikkelen de bananen met schil en cholade in de alu folie en hop het kampvuur in. Zien jullie het voor je? Echt gebeurd. Zo leuk!!

Om 1830 gaat ieder weer zijn weg en terug aanboord voor het donker wordt. Kan ik mooi even deze blog verder schrijven. Niet slecht voor een vrijdag de 13de🤣 Morgenochtend al weer afspraak om naar de zaterdagmarkt te gaan in Olhao. Nieuwe bananen kopen! En verse sardines. s' Middags dan eindelijk over het eiland bij de vuurtoren kijken en in het dorp een bierjte drinken met Gabor. Komt dus weer niks van klussen 😁 Maar vroeg naar bed want ik moet een beetje voorslapen. zondag op maandag op de reis naar Gibraltar komt daar niet veel van denk ik.


Zaterdag 14 oktober, 2023 Olhao markt en Cabo de Santa Maria Lighthouse, Faro, Portugal

Om 0900 pik ik Isolde op met de dinghy. Zij wil graag mee naar Olhao. Dat is echter 4.5 mijl varen. Maarja met mijn dinghy gaat dat vrij rap. Gabor gaat verder met het vervangen van zijn pilot windows. We scheren over de rivier en om 0945 zijn we in Olhao. Het is een drukte van belang. Er is niet alleen vis en fruit markt in de hallen maar nu ook er buiten. Heel veel fruit en groente die ik nog nooit gezien heb. En super hete pepers!

In de vishal hebben ze een kilo verse sardines voor €6! Die nemen we mee. En verse anchovis. Jammie!

Na de hallen en de markt lopen we nog even door Olhao. Een leuk dorp en sluiten we af met een bak koffie en heerlijke deeg dingen met suiker. Ik ben de naam vergeten.

Terug op de boot eerst de sardines vacumeren per 6 en in de vriezer. Dan kunnen we er later van genieten. Vanmiddag met Gabor naar Culatra. Was ik nog helemaal niet geweest! Met de dinghy ketsen we over de golven.

We lopen door het gezellige en authentieke vissersdorp dwars over het eiland naar het strand aan de kant van de Atlantische oceaan. Leuk maar nu maar terug voor een biertje! Eerst met z'n tweeen maar als snel komen ook Andreas, Katrin en Roman. Uiteindelijk ook nog Jochem en zijn familie. Het is een leuk einde van de tijd hier rond Culatra. Morgen naar Gibraltar. Als we terug aanboord zijn helpt Gabor me nog even met de 15 pk en de dinghy aan dek halen. En nog een biertje😁 voor het afscheid. Wat een leuke en vriendelijke mensen! Zij blijven nog even hier. Misschien zie ik ze in de Caribbean weer. Nu snel slapen. Morgen zal er niet veel van komen. Jullie horen me weer vanuit Gibraltar. Daar wacht een pakketje, brandstof en bier bunkeren en Joris komt aan boord. Ik kijk er al weer naar uit. En richting de Canarische eilanden. Als de wind mee gaat zitten.

Later xoxo













291 weergaven7 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page