top of page

Posts

  • Eric

Vrouw in de kombuis? 9 tm 11 Sept 2023 (Blog 18)

Zaterdag 9 September Ensenada de Mera ( Ria de Coruna)

Vandaag heel rustig aan doen zei ik!? Tja dat moet wel want de stekende pijn in mijn schouder komt toch iedere keer week om de hoek kijken. Ik moet wel rusten. Tijdens de steken is het niet te harden. Spiegeltje opbouwen van paracetamol. Rinus? Pfff blijft af en toe toch zeer pijnlijk zijn. Hopen dat dit niet al te lang duurt. Wel genoeg medicijnen aan boord trouwens. Een heel hospitaal.

Maar aan het einde van de middag toch even de wal op. Ik heb tenslotte niet voor niets de dinghy in het water liggen. Ff rondkijken. Terwijl ik in de dinghy stap zie ik op 20 meter de dolfijnen langs de boeitjes opduiken. Wauw!! Zo vlakbij. Het gaat weer te snel om fotos te maken. Komt wel een keer. De dolfijnen zitten echt constant in de baai hier. Er is een beschut piertje waar je de dinghy aan de kade kunt vast maken. Netjes. Ik loop langs de boulevard. Prachtig strand en netjes onderhouden. Elke ochtend komt een tractor het strand glad en schoon vegen.

Ensenada de Mera

Ik besluit naar de supermarkt op zoek te gaan. Vlak bij. Als ik bij de slagerij afdeling kom staat er een stel in het Nederlands zich af te vragen wat gehakt in het Spaans is. Er ligt nergen gehakt tussen het uitgestalde vlees. Gewoon even op google translate opzoeken joh. Carne picada, Dus ik in mijn beste Spaans aan de slager gevraagd. Si si ....en dan komt er een heel verhaal en een hoop vragen. Dat gaat me iets boven de pet maar ik geloof dat hij bedoeld van welk dier, of half om. Nee gewoon Vaca. Oh, geen probleem zegt hij. We komen er achter dat hij het vers maakt!. Vandaar dat het nergens in de vitrine lag. Super. De prijs staat er niet bij. Afwachten dus. Graag 2x 300 grammos. Oh si . Bueno. Er ligt ook veel vlees in de vitrine dat gevacumeerd is. Volgens mij doet hij dat ook zelf. "Es posible sellar la carne al vacío?" Si si, ja hoor. No problemo. Er komt ook nog een heel verhaal over hoe lang het dan houdbaar is. 30 dagen e refrigerador! Super aardig. Ik weet alleen niet zeker of hij vriezer of koelkast bedoelt. Dus nog maar een keer herhalen en dan straks opzoeken. Si solo refrigerador! Treinta días! Wauw dat is top. Er komt nog een heel verhaal achteraan maar dat kan ik niet volgen, dat gaat te snel en met teveel woorden. De prijs 10 Euro voor 2x300 grammos. Niet echt duur toch? Geen idee? Els haar kennis mis ik hier.

Ondertussen heeft het Nederlandse stel gelijk hetzelfde besteld. En zij liggen dus gewoon 100 m verder op ten anker. Vlak bij mij .Het blijkt later dat ze me ook al in Vireiro hadden gezien. Als ik terugkijk op de fotos heb ik ze daar zelfs gefotografeerd. (Zie blog 16 Viveiro 3) Hahaha Leuk. Ellen en Hugo van sy Adventure ( Een First 40 Match) nodigen me gelijk uit om s'avonds wat te komen drinken. Gezellig.

Op de terugweg kom ik Paddy, Veronica en Nigel van sy Novara tegen bij de ijssalon. Jammie ook maar een nemen.

Paddy - Eric- Nigel -Veronica

Veronica heeft twee lege ijsemmers met deksel gekregen, Handig voor klein GTF afval voor je het overboord gooit, Ik krijg er ook een. Toppie. Terug op de boot snel wat eten en dan bij Ellen en Hugo op de koffie. Weer een hele gezellige uitwisseling van ervaringen, probleempjes en verhalen. De volgende dag gaan we een lange wandeling maken. Leuk. Het is laat voor ik in slaap kom. Toch weer malen over Els. Echt jammer en onnodig. Hadden we best uit kunnen komen.

Zondag 10 September, 2023 Wandelen en lekker eten

Vannacht de eerste muggen. Hed ik het gaas niet goed dicht gemaakt bij de toegang, Effe opletten, dat scheelt een hoop ergenis en slapeloze uren. We hebben zon mooie horen overal gemaakt. Weer even rustig ontbijten en dan naar de drone kijken of ik er nog iets aan kan doen. Van Stefan (In Frans Polynesie) al weer allerlei advies gehad. Zo'n toffe gozer. Hij duikt er weer gelijk in. Maar voor ik er aan kan beginnen komen Veronica en Nigel al weer langszij. Of ik nog even koffie kom drinken. Ze gaan vandaag naar de jachthaven 10 mijl verderop en dan morgen naar Porto. Als ik bij ze aan boord kom even helpen met hun mega dinghy aan dek leggen en koffie.

Omdat ze 9 dagen niet aan boord zijn krijg ik van alles mee, 2 biefstukken, worsten, brood, yochurt. Anders moeten ze het weggooien. Top. Nu hoef ik voorlopig echt geen boodschappen meer te doen. Ik kan wel een paar maanden vooruit. Alleen wat beleg. Af en toe vers brood en groente. Hele fijne en aardige mensen. Zelfs Nigels vader heeft me al geappt vanuit Nieuw Zeeland. Onder de indruk van de goedheid van deze mensen. Jammer dat we niet langer kunnen optrekken maar misschien zein we elkaar in Zuid Portugal of op de Canarische eilanden weer.

sv Novara (www,Novara.world) van Nigel en Veronica

Na het vertrek van Novara haal ik Ellen en Hugo op en gaan we naar de wal om lekker langs de kust en door de bossen te lopen. Dit is aan de andere kant van de baai van Coruna. Ellen heeft een outdoor app met route en leidt de weg door Monte Grande. Toppie. We komen over kleine smalle paadjes, door een natuurpark en aan de andere kant weer bij de zee, Spectaculair. Heel leuk en ben blij met hen deze tocht te maken.

Na terugkomst is het nog steeds lekker zonnig terwijl er onweersbuien waren voorspeld, Nu eerst eens de boot weer onderwater inspecteren. De 20 m slang aangesloten op de duikfles, loodgordeltje, vinnen, bril en duiklamp. Zink anode op de schroef tip gaat hard. Hij doet zn werk goed. Rond de schroefjes is het zink al bijna weg en hij zit een beetje los. Even terug omhoog en schroevendraaier en koper borsteltje halen. De schroefjes beetje aangedraaid. Hij zit weer vast dus nog maar even laten zitten. Zijn dure anodes. Stefan heeft weer een tip natuurlijk. Beetje verf of teflon rond de schroeven en dan gaat de anode dar minder hard. Gaan we proberen! Eigenlijk zouden de anodes op het roer genoeg moeten zijn. Deze zijn natuurlijk minder aangetast omdat die op de schroef dichter bij de bonding zit maar werken ook. De onderste (verste weg van de bonding) is een beejte aangegroeid. Beide schoongemaakt met staalborstel. De rest van de huid ziet er goed uit. Geen aangroei nog. Beetje bij de inlaat weggehaald, Wel een hele lichte waas van groene aanslag die je met de hand er zo afveegt. Ook geen schade aan de anti-fouling onder de kiel van het stoten op het zand in Llastres vorige week. Ook geen cracks tussen kiel en romp . Ziet er nog goed uit na drie maanden in het water. Aan dek even opwarmen want ik had geen pak en handschoenen aangetrokkken. Beetje (veel) koude vingers. Maar hier is het al een heel stuk beter dan in Frankrijk. Daar was ik nu al onderkoeld geweest. Hier nu denk ik 20 graden. Gaat snel nog veel beter worden.

Ellen heeft voorgesteld om bij mij aan boord gevulde paprika's te maken met rijst. Ze is ook erg nieuwsgierig hoe goed de inductieplaaten werken. Nou zo'n voorstel slaan we niet af. Gezellig, Weer even een vrouw in de kombuis van Abayomi. Het kan snel gaan hahaha. Ik maak de salade en zorg voor de wijn. Als alles er klaar voor is komt ook Hugo aan boord die nog even zijn 12 V dynamo terug heeft ingebouwd, We hebben er even samen naar gekeken en wat schoongemaakt. Voorlopig doet hij het weer redelijk maar misschien toch maar een nieuwe regelateur bestellen. De koolborstels zitten daar gelijk aanvast. Twee vliegen in een klap.

De gevulde paprika met rijst en salade is super . Weer een hele gezellige avond. en leuke dag. Ik mag tevreden zijn en voel me een stuk beter.


Voor het slapen de orca's updates nog bekijken. Die zijn toch echt in dit gebied. Binnen de 20 m lijn proberen te blijven en niet stil gaan liggen zoals eerst werd geadviseerd. Doorvaren op de motor en het beste naar ondieper water. Eerst morgen nog even in La Coruna rondkijken. Dan een baaitje verder even langs Malpica. Proberen mijn oud zeevarende collega in het vissersdorp te vinden. Ellen en Hugo moeten hier nog wel minimaal een week blijven wachten op allerlei onderdelen. Die komen we dus later hopelijk weer tegen. Contact blijft wel via de app met iedereen, Leuk. Volgende doel is natuurlijk de baai achter Cabo Finistere. Door het orca gebied. In een paar dagtripjes daar heen. Daarna kunnen we weer een lange tocht maken. Begin oktober wil ik toch aan de zuid kust van Portugal en Spanje zijn. En er is hier nog zoveel te zien. Op naar de Islas Atlantica Galicia National Park. Daar zijn ook wel Orca's gezien! Afwegingen :)

Maandag 11 September, 2023 Move naar La Coruna anchorage

Deze ochtend komen Ellen en Hugo nog even kofffie drinken. Ze helpen me met de zware 15 pk 2takt buitenboord motor aanboord takelen. Dat gaat met de giek van de bazaan. Het gaat wel alleen maar mn schouder moet zoveel mogelijk rusten, Het is echt nog niet over. Ik ga ook nog even op zeiljacht Kestrel langs, Een stel uit Vancouver. Canadezen. Altijd goed volk! Het stel Isolde en Gabor blijken al 18 jaar de wereld rond te zeilen. En hij is HWTK ( Scheepswerktuigkundige) Kijk nou we are talking. Zeer ervaren stel dus. Eigenlijk Duists uit de DDR maar lang geleden naar Canada geemigreerd. Heel lang geleden dus. Ze hebben wel interesse om samen om Kaap Finistere te varen. Toch beter om met wat meer boten te zijn ivm de orca attacks. En zezien het ook wel zitten om naar de andere anchorage bij La Coruna te gaan. Dan lig je vlak bij de stad. We varen rond 12 uur die richting op en het blijkt al snel een hele kleine anchorage te zijn. Niet zoveel plek dus en wat swell. Zij besluiten terug te varen. Ik ga op 10 m diepte ten anker met 40 m ketting. Even aankijken. Al snel blijkt het best te doen te zijn. Als ik om 15 uur het vertrouwen heb dat Abayomi goed blijft liggen stap ik in de dinghy en roei naar het strandje. Ik heb wel de anker alarm app nu op mn ipad geactiveerd. Die laat ik aan boord. Als zij toch van haar plaats zou gaan dan krijg ik een alarm op m'n mobile telefoon. Handig! Even A Coruna bekijken. Een grote stad met veel historie.

Ensenada de San Amaro anchorage ( La Coruna)

En een vuurtoren Hercules die al meer dan 1900 jaar oud is. Mooie majestueuse Toren. Schitterende omgeving. De oceaan deining slaat hier weer met geweld stuk op de rotsen.

A Coruna heeft een mooie oude binnenstad. Er omheen nu veel hoogbouw, Het is maandag dus blijkbaar veel winkels dicht. Een lekker ijsje en wat dagelijkse boodschappen. En Sardines. Zelf bakken. Zo lekker!

Ik ben geen stadsmens. En in mijn eentje op een terras zitten heb ik nu geen zin in. Om te stappen is het leuk maar daar is het nog geen tijd voor en ik wil morgenochtend vroeg weg varen. Wel beetje op tijd gaan slapen.

Terug aan boord toch maar even wat zwarte strepen en de aanslag van de motor uitlaat van de romp wegpoetsen ondanks mijn schouder. Nu heb ik de dinghy nog in het water. Ik kan het niet aanzien. Geen gezicht. De strepen zijn denk ik van meren en ontmeren. Zwart dat door de stootwielen wordt afgegeven. Het kost veel moeite met zo'n schouder maar het resultaat is er. Toch een klusje gedaan vandaag. Nog even de dinghy aan dek hijsen voor de reis morgen en de buitenboordmotor afdekken. Het is al weer 1900 uur. De tijd ? Waar blijft die? Lekker boontjes met gebakken aardappelen en sardines. Jammie.

Om 20 uur komen Ellen en Hugo met Adventure toch ook deze kant op. Er is een boei vrijgekomen dus ze kunnen het mooiste plekje vlak voor het strand nemen. Ik blijf nu eens lekker rustig aan boord. Morgenvroeg om 08:00 naar Malpica, zon 18 mijl verder op. Kijken of ik mijn Spaanse oude collega kan vinden. Ik heb alleen een huis adres. Het huistelefoon nummer doet het niet meer. Wie heeft er nog een huis telefoon nummer?

Morgen door orca gebied. Ga ik ze zien?


Later xoxo


















281 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page